Könnyűszerkezetes vagy téglaház?

Könnyűszerkezetes ház vagy tégla? Ezt a a kérdést nagyon sok megrendelőnk teszi fel számunkra így most megpróbálunk egy kis segítséget nyújtani ebben a témában.

Épületszerkezeti szempontból egy könnyűszerkezetes ház jóval egyszerűbb, kevesebb anyag felhasználásával készül, így előnyként említhető az alacsonyabb kivitelezési ár. Emellett természetesen vannak magas minőségű könnyűszerkezetes házak, amiknél a felmerülő negatívumok kisebbek, ezeknél viszont a kivitelezési ár is egészen hasonló (sőt drágább is lehet, mert „meg kell fizetni a gyors kivitelezést”).

A könnyűszerkezetes ház hátrányai

A szilárd szerkezetű házak előnye, a jóval jobb páratechnikai tulajdonságok, és a hangszigetelési képesség. A könnyűszerkezetes épületek talán legnagyobb hátránya a nyári hő védelem jóval kisebb mértéke, a nyári temperálás csak aktív (energiát fogyasztó) eszközökkel (pl. klíma) oldható meg.

Másik nagy hátránya, hogy az értéktartása sokkal rosszabb a hagyományos szerkezetű házakéhoz képest. Befektetési célból (illetve, ha fontos, hogy 10-15 év múltán is komoly eladási értékkel rendelkezzen az ingatlan) csak szilárd szerkezetű házakat érdemes építeni.

Kapcsolódó cikkek: