Energiahatékony ház építése

Ma már nem kérdés, hogy ha házat építünk, oda kell figyelnünk az energiahatékonyság kérdéskörére is – szerencsére már nemcsak a józan eszünkre van bízva ennek eldöntése, hanem előírások is megkövetelik ezt a fajta gondosságot.

Azonban vigyázat: a megkövetelt értékek betartása nem minden esetben jelent garanciát arra, hogy az energiahatékony ház valóban komfortos lesz!

Ez is lehet energiahatékony ház

Energiahatékony ház fogalma

Mit takar pontosan az energiahatékonyság egy családi ház generálkivitelezése esetében, és mire kell ügyelnünk ahhoz, hogy ezt elérhessük? Ami az előírásokat illeti, minden új építésű lakás, illetve családi ház esetén törvényi előírások szabályozzák azokat a paramétereket, amelyeknek meg kell felelniük.

Ez vonatkozik a családi ház vagy lakás szerkezeti elemeire és felépítésére, illetve magára az gépészeti rendszer kialakítására is.„Az Európai Unió szabályozása erre csak egy általános meghatározást ad, amiben a fő iránymutatás az, hogy a felhasznált energia nagy része megújuló energiából származzon” – elemzi Rangics Máté. „Ez a szabályozás a közel nulla energiaigény pontos minimum követelményének meghatározását az egyes tagállamok hatáskörébe sorolja.

Hazánkban az épület, lakás vagy családi ház energia felhasználását úgy kell meghatározni, hogy az arra fordított költség az épület becsült élettartama alatt megtérüljön. Összefoglalva tehát: egy közel nulla energiaigényű lakásnak vagy családi háznak alacsony az energiafelhasználása, az magas energiateljesítményű, energiaigényének jelentős értékét megújuló energiaforrásból fedezi és az energiarendszerre fordított költségek az épület becsült élettartalma alatt megtérülnek.

Az energiaárak kiszámíthatatlan emelkedésével új irányt vett az építőipar. Az elmúlt 10-15 évben a téglaházak iránti kereslet mellett megjelent a fokozott hőszigetelésű, tégla+dryvit rendszerű családi házak iránti érdeklődés. Az átlagnál jobb hőszigetelő képességű energiahatékony ház fűtési költsége jelentősen alacsonyabb, így a jó energetika kiépítése egy olyan befektetésnek minősül, amely rövid idő alatt megtérül. Nyilvánvalóan a hőveszteség csökkentésnek van egy gazdasági optimuma, cégünk filozófiája szerint azt a vonalat kell megtalálni, ami a lehető legjobb hőszigetelést biztosítja, de mellette még nem szükségesek az irreálisan bonyolult csomópontok kialakítása.

Ennek a kialakításához egy tervezéstől a kivitelezésig ívelő, átfogó gondolkodásmódra van szükség, amit tapasztalataink alapján mára már magunkénak mondhatunk.