CSOK, támogatott lakáshitel és ÁFA visszatérítés

Mindezek az állam támogatásai a saját otthonhoz jutáshoz, ám az interneten számos tévhit és félinformáció kering ezekkel kapcsolatban.

Szeretnénk segítséget nyújtani az állami támogatások közötti eligazodásban, ezért ezen az oldalon a legfontosabb információkat szedtük össze ezekkel kapcsolatosan.

CSOK

A családi otthonteremtési kedvezmény a gyermekek számától függően ad támogatást a családoknak, függetlenül attól, hogy melyik magyarországi településen építkeznek vagy vásárolnak ingatlant.

A CSOK mértéke új ingatlan építése esetén támogatott és nem támogatott településen egyaránt:

 • 1 gyermek esetében 600.000 Ft
 • 2 gyermek esetében 2.600.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek esetében 10.000.000 Ft

Használt ingatlan vásárlása esetén, nem államilag preferált településen a CSOK mértéke jelentősen alacsonyabb:

 • 1 gyermek esetében 600.000 Ft
 • 2 gyermek esetében 1.430.000 Ft
 • 3 gyermek esetében 2.200.000 Ft
 • 3-nál több gyermek esetén 2.750.000 Ft

Használt ingatlan vásárlása esetén, államilag preferált településen a CSOK mértéke az alábbiak szerint alakul:

 • 1 gyermek esetében 600.000 Ft
 • 2 gyermek esetében 2.600.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek esetében 10.000.000 Ft

Az összeg fele vásárlásra, a másik fele felújításra fordítandó.

Támogatott hitel

A CSOK mellé minimum két gyermektől igényelhető támogatott hitel is, mely minden esetben ugyanakkora mértékű:

 • 2 gyermek esetében 10.000.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek esetében 15.000.000 Ft

A támogatott hitel mértéke nem függ attól, hogy új ingatlant építtet vagy használtat vásárol, illetve attól sem, hogy melyik hazai kistelepülésen szerez új ingatlant.

Babaváró hitel

Babaváró hitel 2019. július 1-től várhatóan 2022. december 31-ig igényelhető szabad felhasználású hitel állami támogatással. Azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A felvehető minimum összeg bankonként eltérő, de maximuma 10 000 000 Ft, melyet legfeljebb 20 évre lehet felvenni úgy, hogy a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 000Ft-ot.

5 évig fixen kamatmentes a hitel, ezt követően pedig a teljes futamidő végéig az is marad, ha az első gyermek ezen időszakon belül születik (vagy az ötödik év végén a házaspár minimum 12 hetes várandósságot igazol), illetve akkor is, ha a kölcsönigényléskor vagy az öt év alatt örökbefogadott gyermekük 2019. július 1. után született.

Meglévő ingatlan esetén gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés

2019. július 1-től már a második gyermek után is jár az 1 millió Ft hitelelengedés, míg a harmadik babánál 4 millió Ft-tal, további gyermekeknél pedig újabb 1-1 millió Ft-tal faragható le a fennálló lakáshitel-tartozás. A lehetőség kizárólag a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik és kizárólag lakáscélú jelzáloghitelek esetén érvényesíthető. Fontos, hogy az előtörlesztésnél több hitel is összevonható annak érdekében, hogy a teljes támogatást igénybe lehessen venni.

5%-os ÁFA az útépítésű ingatlanokra

2021. január elsejétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27%-ról 5%-ra csökken, a 2022 végéig épülő útépítésű lakásokra vonatkozóan. A lehetőség mindenki számára elérhető, sem családi állapothoz, sem gyermekvállaláshoz nincs kötve.

5% ÁFA-visszaigénylés CSOK-ot igénybe vevők számára

A CSOK-kal építkezők vagy útépítésű lakást vásárlóknak lehetősége nyílik az 5%-os áfa visszaigénylésére is.

Vagyonszerzési illetékmentesség a CSOK-osok számára vásárlás esetén

2021. január 1. után a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik CSOK támogatás igénybevételével vásárolják meg otthonukat. Az új támogatás az új építésű ingatlant és a használt lakást vásárlók számára is elérhető. Az illetékmentesség alapfeltétele, hogy az adásvételi szerződés dátuma 2021.01.01 utáni legyen, vagyis az szerződés aláírásának dátuma számít, nem pedig az vételár kiegyenlítésére vonatkozó fizetési határidő!

Többgenerációs CSOK

A többgenerációs otthonok támogatása megteremti a lehetőséget arra, hogy már akár egy gyermek esetén is 600ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesüljenek azok a családok, akik egy meglévő családi ház tetőterét szeretnék beépíteni. A támogatás előre vállalt gyermekek esetén is igénybe vehető.

50%-os felújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatás lényege, hogy az állam 2021-től, legfeljebb 3 millió forintig átvállalja a lakásfelújítási költségek felét. Ez a konstrukció utólagos finanszírozást jelent, vagyis ahhoz, hogy valaki élni tudjon a lehetőséggel, előbb önállóan meg kell finanszíroznia a munkálatokat. A támogatásra minden, saját otthonnal rendelkező tulajdonos jogosult, aki legalább egy 25 év alatti gyermeket nevel. A támogatásokat a számlák és dokumentumok benyújtásával a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni. A felújításra a Bankokban igényelhető lesz kamattámogatott hitel max. 6 millió Ft összegig.

MNB kamatmentes hitel

2021-től a Magyar Nemzeti Bank “Új Otthon Program” bevezetésével támogatja az új, “zöld” lakások vásárlását, építését. A családoknak lehetősége van közvetlenül a jegybanktól kamatmentes lakáshitel igénylésére, melyet új építésű lakások vásárlására, lakásépítésre lehet fordítani. A kölcsönhöz nem kapcsolódik jelzálogjog, a jegybanknak egy piaci biztosítás megkötése szolgál biztosítékul. A hitel 10 éves futamidőre és maximális felső határral igényelhető.

ÁFA visszatérítés, köznyelvben vidéki CSOK

Az ÁFA visszatérítési kedvezmény 2019. júliusa óta igényelhető egyszeri, állami adó-visszatérítési támogatás, maximum 5 millió forint értékben. A hétköznapi szóhasználatban tévesen hivatkoznak rá vidéki vagy falusi CSOK-ként, hiszen ez a támogatás nem függ a gyermekek számától, gyermektelen párok vagy akár egyedülálló személy is igényelheti.

A kezdeményezés célja – eltérően a CSOK-tól – nem a gyermekvállalás ösztönzése, hanem a vidéki kistelepülések vonzóbbá tétele az építkezők és házvásárlók körében.

A magyar kormány összesen 2486 preferált települést jelölt meg, melyek jellemzően nem érik el az 5000 fős lélekszámot. ÁFA visszatérítés kizárólag ezeken az állam által preferált településeken igényelhető. Ennek mértéke maximum 5 millió forint.

Az ÁFA visszatérítés lehetősége várhatóan 2022. június 30-ig áll fenn a 2018. január 1. után kiállított számlák alapján.

Milyen esetekben igényelhető vissza az ÁFA egy része?

Új lakás építése esetén Ön akkor igényelheti vissza az építési költségek, továbbá az építési telek vételárának ÁFA-tartalmát, ha:

 • Ön magánszemélyként preferált kistelepülésen építi vagy építteti az ingatlanát, és
 • a számlák az Ön nevére szólnak, és
 • az ingatlan legfeljebb 150 m2 hasznos alapterületű összkomfortos lakás, vagy
 • legfeljebb 300 m2 hasznos alapterületű összkomfortos egylakásos lakóépület.

Bővítés, korszerűsítés esetén Ön akkor igényelheti vissza az anyag és szolgáltatás költségek ÁFA-tartalmát, ha

 • Ön magánszemélyként tanyán, birtokközponton, preferált kistelepülésen lévő ingatlanán végzi, végezteti a munkákat,
 • a számlák az Ön nevére szólnak, és
 • korszerűsítés esetén a jogszabály alapján elfogadható munkálatokat végez, illetve
 • bővítés esetén az ingatlan legalább egy 8 nm-es lakószobával bővül.

ÁFA visszatérítés a gyakorlatban

Ha az építkezés során a kivitelezési és építési költségekről bruttó 23,5 millió Ft értékű számla kerül kiállításra, akkor 27 %-os ÁFA-val számolva 4 996 062 Ft támogatás jár az adó-visszatérítési (ÁFA) támogatás keretében.

Mely településeken vehető igénybe a „falusi CSOK”-ként emlegetett ÁFA visszatérítés?

A vidéki CSOK 2486 hazai településen vehető igénybe. A teljes lista a kormány hivatalos weboldalán érhető el.

Az alábbiakban azokat a preferált kistelepüléseket mutatjuk meg, ahol a Generál – Gépész Építőipari Kft. teljes körű támogatásával építtethet új lakóingatlant állami támogatással.

Kérjen tőlünk egyedi ajánlatot űrlapunk kitöltésével!