A generálkivitelezésről és az országos árakról

A generálkivitelezés jelentése:

Hazánkban egyre inkább előtérbe kerülnek generálkivitelező által építtetett/felújított házak, projektek. Hogy miért? A generálkivitelezés azt jelenti, hogy a megbízott generálkivitelező intéz minden munkafolyamatot, így a megrendelő válláról minden teher lekerül a tervezéstől, az engedélyeztetése át, a kivitelezésig. Így nem a megrendelőnek kell felkeresnie külön-külön a szakembereket, az engedélyeztetéssel járó papírmunkát és felügyelni az építést. Kulcsrakész állapotban megkapja a házát. Természetesen a generálkivitelezővel szükséges egyeztetni arról, hogy milyen elképzeléseink vannak a ház paramétereivel kapcsolatban, a bútorokról, azok elrendezéséről, a színekről.

A generálkivitelező kiválasztása:

A generálkivitelezéshez először fel kell keresnünk számunkra egy szimpatikus generálkivitelezőt. Több szempontra érdemes figyelni a megfelelő szakember kiválasztásához. Érdemes referenciamunkák után érdeklődni, pontosítani a részleteket, például mennyi időn belül készítik el a vállalt munkát, milyen szerződés szerint dolgozik. Egyre kevesebb az olyan generálkivitelező, aki előre kifizetett összeg alapján végzi el a rábízott munkát. Ez az inflációnak is köszönhető, illetve az alapanyagok árának drasztikus növekedésének. Leginkább órabérben és alapanyagárban, az elvégzett munka végén lehet fizetni a kivitelezőnek. Általánosságban elmondható, hogy egy generálkivitelező rugalmas a helyszín szempontjából, ez azt jelenti, hogy másik városban is vállal kivitelezést.

A megfelelő helyszín kiválasztása:

Ha az életünk eljutott abba a fázisba, hogy meg tudjuk magunknak engedni, hogy építkezzünk vagy átépítsünk, felújítsunk egy házat generálkivitelező által, akkor a legjobb döntést több szempont megvizsgálása alapján tudjuk meghozni. A munkahely távolságát mindenféleképpen számításba kell venni, illetve a család közelsége is megnyugtató lehet. Ha a későbbiekre gondolunk és szeretnénk családot alapítani, akkor a közelben lévő óvodáknak és iskoláknak érdemes utánajárni.

A generálkivitelezési munkával járó árakról az országban:

Az országban a generálkivitelezők többségéről elmondható, hogy 300.000-600.000 Ft/m2 költséggel dolgozik. Ez leginkább a kivitelezendő terület nagyságától függ. Minél nagyobb területről van szó, annál magasabb a m2 ár. Ha meglévő szerkezet javításáról van szó, akkor akár 2.000-20.000 Ft/m2 áron is dolgozhatnak, az új épület vagy szerkezet pedig minimum 50.000 Ft/m2 árat jelent. A fővárosban, Budapesten és agglomerációjában a legdrágább m2 áron zajlik a generálkivitelezés. Körülbelül 600.000 Ft/m2 árat számolnak fel. Ahogy Budapesttől távolodunk a kisebb városokba, falvakba annál olcsóbban jön ki a Ft/m2 költség. Második legdrágább hely Kecskemét, ezt követi Pécs, majd Szeged.

A generálkivitelezés összességében remek lehetőség, hogy álmaink otthonát megterveztessük, kiviteleztessük.